dinsdag 9 oktober 2018

Spees de ruimtewees

Auteur: Mirjam Mous
Illustraties: Hugo van Look
Uitgeverij: van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000311989
Prijs: € 12,99
Leeftijd: 6-9 jaar

Ben je op zoek naar een boek dat vanaf de eerste pagina spannend en avontuurlijk is? Zoek dan niet verder en begin in Spees de ruimtewees.

Gelijk in het eerste hoofdstuk zien de kinderen uit de klas van juf Marion een omgekeerd reuzensoepbord boven de gymzaal. Boelie gaat samen met nog een paar kinderen naar buiten en ontdekken daar een ruimtewezen. Voordat de politie hem mee kan nemen verstoppen de kinderen hem in de school.

Je snapt natuurlijk wel dat dat de nodige problemen oplevert, want waar verstop je een ruimtewezen, terwijl de politie hem zoekt? Gelukkig hebben ze een juf en ouders die helpen.

Het boek is spannend, maar ook grappig. Vooral het stuk over het kiezen van een naam voor Spees vond mijn dochter erg leuk. Regelmatig werd er teruggebladerd naar de illustratie met de echte naam van Spees. En dan maar proberen dit goed uit te spreken (dus voorlezers: even oefenen). Sommige delen van het boek vond mijn dochter erg zielig, vooral als ze Spees toch gevangen nemen.

Zou het lukken om Spees te bevrijden, of moet hij weer terug naar de ruimte. Hoe de kinderen dat proberen op te lossen moet je zelf lezen.

Er komen veel herkenbare situaties in voor, het speelt zich af in een schoolklas met allemaal verschillende leerlingen. Ik denk dat ieder kind zich wel in iemand herkend. Het bevat mooie zwart wit illustraties, die goed bij het verhaal en de emoties passen. Ook het terug moeten naar het land/ruimte waar je vandaan komt is natuurlijk een heel actueel onderwerp.

Zowel voor jongens als meisjes een erg leuk boek om zelf te lezen, maar ook voor ouders, meesters en juffen om voor te lezen.


Wil je het boek ook lezen? Hier kun je het boek bekijken/bestellen.

Er is ook al een tweede deel verschenen: Spees de ruimtewees - Het geheim van Berensbos. Deze staat nog op onze nog te lezen lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kasper wordt een kip

Auteur: Sam Copeland Illustraties: Sarah Horne Uitgeverij: Gottmer Leeftijd: 8-12 jaar I...